Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala 2022 L’Oréal-UNESCO “Bilim Kadınları İçin” ödülünü aldı

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala, 2022 L’Oréal-UNESCO “Bilim Kadınları İçin” Programı’nda Fiziki Bilimler dalında ödül aldı. Yüksek enerjiye sahip ve daha uzun süre çalışabilen lityum-sülfür bataryalar geliştirmek için çalışan Doç. Dr. Pala, bu çalışmasıyla karbon emisyonlarını ve benzine olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

L’Oréal Türkiye ve UNESCO, kadınların bilime olan katkılarını desteklemek için 20 yıldır “Bilim Kadınları İçin” Programını gerçekleştiriyor. Bilimsel çalışmalar yapan kadınları buluşturan programda farklı alanlarda ödüller ve burslar veriliyor. Bu yıl Fiziki Bilimler dalında ödül almaya Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala hak kazandı.

Aldığı ödülle ilgili duygularını aktaran Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala “Bilimde cinsiyet eşitliğini destekleyen bu anlamlı ödülü, Türkiye’deki 20. senesinde kazanmak beni çok mutlu etti ve gururlandırdı. Genç bilim insanlarına ilham vermek ve onları yetiştirmek bu işin en güzel taraflarından biri. Bu ödül sayesinde genç kadınlarımıza rol modeli olmak, onları etik bir şekilde araştırma yapmaya teşvik etmek ve bilime heyecan duymalarını sağlamak benim için çok gurur verici olacaktır” dedi.

LİTYUM-SÜLFÜR BATARYALAR ÇEVRE VE ENERJİYE KATKI SAĞLAYACAK

Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala ödülünü lityum-sülfür bataryalar üzerine yaptığı çalışmayla aldı. Projeyle ilgili konuşan Doç. Dr. Pala şunları söyledi: “Şarj edilebilir bataryaların elektrikli arabalarda kullanılması hem karbon emisyonlarını hafifletecek hem de benzine olan bağımlılığı azaltacaktır. Buna ek olarak şarj edilebilir bataryalar akıllı şebekelerde kullanıldığında, güneş ve rüzgar gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarından daha etkili bir biçimde yararlanılabilecektir. Bu sebeple yüksek performans ve düşük maliyete sahip bataryaların geliştirilmesi, çağımızın enerji sorununu çözmede kritik bir rol oynamaktadır. Lityum-sülfür bataryalar yüksek teorik kapasiteleri sebebiyle son yıllarda oldukça önem kazanmıştır. Bu proje lityum-sülfür bataryaların ileride ticarileşebilmesi için katkı sağlamayı hedefleyerek yüksek performans gösterebilecek bir lityum-sülfür hücresi tasarlamayı ve sürdürülebilir çevre ve enerjiye katkı sağlayarak hem ülke hem de dünya düzeyinde önemli bir soruna çözüm getirmeyi hedeflemektedir.”

Doç.Dr. Damla Eroğlu Pala kimdir?

Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala, lisans ve yüksek lisansını ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nden aldı. Daha sonra Amerika’da Columbia Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde doktora yaptı. Doktora sonrası araştırmalarını ise yine Amerika’da Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda yürüten Doç. Dr. Pala, Argonne’daki araştırmaları sırasında ABD Enerji Bakanlığı’nın desteklediği, 14 farklı kuruluştan oluşan ve batarya konusunda dünyaca ünlü uzmanların yer aldığı bir merkez olan “Joint Center for Energy Storage Research” projesinde görev aldı. Aralık 2017’den beri Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde çalışan Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala, burada kurduğu “Elektrokimya Mühendisliği Araştırma Laboratuvarı” adlı araştırma laboratuvarında lityum-sülfür bataryalar gibi kompleks elektrokimyasal sistemler üzerine deneysel ve teorik araştırmalar gerçekleştiriyor.